Srdce s láskou darované

S žáky z 1. B jsme se zapojili do projektu Srdce s láskou darované pořádané MŠMT, abychom potěšili uživatele v Domově pro seniory Příbor.

Začali jsme výrobou přáníček, protože ta byla nejnáročnější. Vyráběli jsme jedno přání pro každého uživatele v Domově pro seniory. Celkem jsme vyrobili 75 ks přáníček kombinovanou výtvarnou technikou, dále velký kartónový obraz 100 × 100 cm s motivem srdce. Srdíčko děti dozdobily krepovým papírem. Srdíčko poté paní asistentka popsala a vyzdobila ornamenty, které děti obtáhly a vybarvily fixy.

Děti byly vytrvalé a chtěly babičkám a dědečkům udělat radost a proto pracovaly pilně až do konce. Celkem jsme přáníčka vytvářeli 3 týdny. Po dokončení přáníček ještě dovnitř děti vlepily básničku s přáním pro uživatele, které jsme společně vybrali.

Při komunikaci s domovem seniorů jsme se dohodli s panem ředitelem, že k přáníčkům a velkému srdci připravíme s dětmi hudební a taneční program o délce 20 minut. Děti velmi pilně cvičily každý den písně Beskyde, Beskyde, Okolo Frýdku cestička, taneček Hoky Koky, taneček Podej mi ruku svou, písně To je zlaté posvícení, Krávy, Krávy a nakonec byla píseň Za tou naší stodoličkou sedává vrabec. Děti tancovaly při vystoupení ve smíšených dvojicích a při nácviku se trochu styděly, ale nakonec se bavily. Děti se osmělily a ve smíšených dvojicích si taneček užily.

Při příchodu nás přivítali zaměstnanci i usměvaví uživatelé, kteří již byli přichystáni v jídelně. Děti zazpívaly, zatancovaly naučené písně a při zpěvu písní Beskyde, Beskyde i Okolo Frýdku cestička se k nám přidali také uživatelé domova. Atmosféra při předání jednotlivých přáníček všem uživatelům a zaměstnancům byla přátelská, proto jsme se domluvili na další možnou spolupráci našich děti a uživatelů, na kterou se již velmi těšíme.

Když jsme se plní dojmů a dobré nálady vrátili zpět do školy, povídali jsme si o tomto velkém zážitku. Děti své zážitky popsaly takto:

„Mě se líbilo, jak jsme tam zpívali.“ – Leontýna

„Líbilo se mi, jak jsme dávali velké srdce a babičky se usmívaly.“ – Alžběta

„Líbilo se mi tancování a jak babičky zpívaly a tleskaly s námi.“ – Sofie

„Líbilo se mi jak se babičky a dědečkové usmívali. A líbilo se mi, jak babička udělala

– mňau- u písně o zvířátkách- Krávy, krávy.“

Více fotek na školním Facebooku

Mgr. Eva Zweersová a Markéta Spiliotopulu