Výlet do Londýna

Dne 27. května jsme vyrazili na dlouho očekávaný výlet do Londýna.

Po dni stráveném v autobuse a jízdou eurotunelem jsme dojeli do cíle a hned se vydali prozkoumávat první zajímavosti Londýna. Prošli jsme si park v Greenwichi, podívali se na místní observatoř, překročili nultý poledník, pak nastoupili na loď a svezli se po řece Temže až do srdce Londýna. Za mírného deště došli ke katedrále sv. Pavla, zde jsme si během rozchodu koupili něco k jídlu i pár suvenýrů. Kulturní středisko Barbican nás všechny překvapilo nejen svou spletitostí chodeb, ale i výhledem na krásné jezírko. Dále jsme navštívili část City of London s mnoha důležitými budovami (např. the Bank of England), zastavili jsme se u sloupu, jenž připomíná obrovský požár v roce 1666. Další delší zastávka nás čekala u hradu Tower, kde jsme se opět najedli, přikoupili suvenýry i obešli hrad. Na závěr dne jsme se už těšili na  prohlídku mostu Tower Bridge, kdy zvláště procházka po skleněné části lávky nad mostem byla velkým zážitkem. Únava nás už ale pomalu přepadala, a tak jsme byli rádi, že tímto dnešní den pomalu končí. Čekal nás ale ještě nákup jídla na večeři. Pak už jen cesta metrem k parkovišti, odkud nás odvezl „náš“ autobus k hotelu. Mile nás potěšily pěkné pokoje po třech i se sociálním zařízením ke každému pokoji.

Ve středu jsme po vydatné snídani na hotelu zavítali metrem k Buckinghamskému paláci, poté přírodovědné muzeum, kde jsme strávili dlouhý čas, protože bylo opravdu na co koukat. Od dinosaurů přes minerály až po různé nejenom vodní živočichy. Dnes nám počasí velmi přálo, a tak procházka Hyde Parkem byla opravdu velmi příjemná. Zde jsme viděli nejenom obrovský památník prince Alberta a naproti slavnou Albert Hall, ale i obyčejné Brity užívající si pěkného počasí. V parku běhali se psy, jezdili na kole, dokonce hráli inlinehokej. Došli jsme až ke Kensingtonskému paláci a obdivovali krásný rybník s velkým množstvím labutí a kachen, dále Dianinu fontánu, kde si nejmenší děti běhaly ve vodě. Návštěva známého obchodního domu Harrods byla jen velmi krátká, ale stačila, abychom mohli obdivovat krásnou architekturu i luxusní zboží. Metrem jsme přejeli ke známé ulici Notting Hill s velkým množstvím obchůdků s jídlem i suvenýry. Závěr dne byl podobný předešlému, cesta metrem a autobusem na hotel.

Čtvrtek nás čekal velmi nabitý, ráno vše sbalit, rozloučit se s hotelem a opět metrem do centra Londýna. Kolem St. James Parku jsme se dostali k Westminsterskému Opatství, obdivovali Big Ben, na přilehlém náměstí viděli sochy W. Churchila, M. Gandhiho a dalších. Vládní Třídou (Whitehall) jsme minuli sídlo premiéra v Downing Street, Památník 2. světové války, různé vládní budovy, až jsme se dostali na Trafalgarské náměstí se sochou admirála Nelsona. Děti ale asi více zaujalo Leicesterské náměstí se sochami medvídka Paddingtona, Mr. Beana, Harryho Pottera a dalších. Podívali jsme se a i nakupovali v obrovském obchodě s bonbony MMS a v největším obchodě s Legem na světě. Procházka Čínskou čtvrtí měla také velké kouzlo, stejně jako čtvrt Soho, v Tottenhamu jsme se zastavili na zhlédnutí krátké zajímavé filmové projekce na stěnách budovy. Dále Covent Garden s velkým množství pouličních umělců musí nadchnout snad každého. Pak nás čekala úžasná projížďka na Londýnském kole (London Eye), kdy jízda trvala zhruba 30 minut a z výšky jsme mohli pozorovat celý Londýn. Pomalu se blížil čas rozloučit se s Londýnem, a tak jsme se ještě prošli nábřežím naproti Westminsteru a viděli celou budovu parlamentu, poté procházkou po jižní straně Temže se dostali k metru, které nás naposledy odvezlo až na parkoviště autobusů. Navečeřeli jsme se a vyrazili domů.

Zpáteční cesta nám utíkala docela rychle, na všech se sice podepisovala únava z předešlých dní, kdy jsme denně nachodili i 18 km, ale i spokojenost z uplynulých dnů v Londýně.  

Chtěly bychom poděkovat dětem, že vše zvládaly bez problémů, dodržovaly pravidla, na kterých jsme se domluvily a i díky tomu jsme si i my mohly Londýn opravdu moc užít.

Více fotek na školním Facebooku

Mgr. Katarína Biskupová, Mgr. Eva Fabiánková, Mgr. Jitka Piskořová